vrijdag , januari 28 2022
wJQGyr3iZcE.jpg
Home / Blog / Ingezonden column: Lange weg naar normalisatie in het voetbal

Ingezonden column: Lange weg naar normalisatie in het voetbal

Zaterdagavond 24 september 2016. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijke Awayday naar Excelsior Rotterdam. Eigen vervoer, prima weer en een relatief korte reis. Klinkt absoluut niet verkeerd.

Scheidsrechter voor deze wedstrijd was Danny Makkelie. Die lag natuurlijk nog vers in ons geheugen, hij gaf immers een onterechte strafschop aan Ajax waardoor zij kampioen zouden gaan worden. Met de nadruk op zouden. De wedstrijd stond op het punt van beginnen en er heerste een top sfeer. Luid gezang en vuurwerk lieten dit merken aan tv-kijkend Nederland. Na een aantal minuten klonk met het nodige sarcasme de tekst ‘Danny is de hoer uit Amsterdam’ vanuit nagenoeg iedere keel uit het uitvak. Iets wat absoluut niet direct goed te praten is en wat ook absoluut niet de norm moet worden voor leuzen die klinken uit de mond van voetbalsupporters. Maar oh wat wordt het weer opgeblazen door alle landelijke media.

Danny Makkelie zelf liet door andere een duimpje omhoog en, al dan niet cynisch, geklap merken het allemaal geen ramp te vinden. Hij leek erboven te staan. Tot hij enkele minuten later de wedstrijd kort stil legde. Vlak hiervoor zou onze coach Phillip Cocu al via teammanager Mart van den Heuvel hebben willen doorgeven dat de uitfans moesten ophouden met deze ‘spreekkoren.’

Kom op zeg. De desbetreffende scheidsrechter werd niet met de dood bedreigd, kreeg geen nare ziektes naar zijn hoofd geslingerd en zelfs zijn moeder (die het bij de meeste arbiters meestal moet ontgelden) werd met rust gelaten. Prima. De supporters begonnen PSV op een positieve manier steunen en riepen vervolgens massaal ‘kom op PSV.’

Een aantal minuten later speelde zich iets af wat laat zien dat normalisatie op het gebied van voetbalfans in Nederland verder weg is dan ooit. De nodige agenten stonden klaar naast het uitvak en er kwamen een aantal ‘stille’ de tribune op. Zij verwijderden twee willekeurige fans en ontzegden hen verdere aanwezigheid in het stadion. Ook werden de seizoenkaarten ingenomen. Er schreeuwden pakweg 350 man en uitgerekend twee man, die waarschijnlijk gewoon de pech hadden dat zij vooraan in het vak stonden, worden eruit gepikt. Er hangt hen een stadionverbod boven het hoofd.

Prima statement van een aantal jongens van onder andere sfeergroep Lighttown Madness om uit solidariteit de rest van de wedstrijd te boycotten en de trommel en twee doeken van het vak te verwijderen.

Als klap op de vuurpijl liet Cocu zich na de wedstrijd ook nog eens negatief uit over ons als supporters. Hij zou zich kapot schamen voor ons. Wij die door weer en wind, regen of sneeuw en in voor- en tegenspoed klaar staan voor onze jongens op het veld en ze massaal (positief) steunen. Wij worden nu voor gek gezet, allereerst door agenten en vervolgens ook nog door onze eigen coach.

Het is een onbegonnen strijd voor voetbalsupporters om op te boksen tegen hen die de correctheid denken te weten. Fans worden hoe dan ook dingen verweten die absoluut niet bij voorbaat incorrect zijn. Wij als supporters zullen het altijd moeten ontgelden. Welkom in Nederland. Het land waarin een Pedo een beschermde status krijgt, drie mensen doodrijden slechts een taakstraf oplevert maar waar een voetbalsupporter een crimineel lijkt te zijn.

Against modern football! We are not criminals. We are football fans!

Wij zijn Eindhoven!

Bovenstaand is een ingezonden column. Heb jij ook een mening en wil je die insturen om het op deze site te plaatsen? Stuur ons dan een berichtje via onze Facebook pagina!

Reageer op dit bericht

Check Also

16091866T0274

PSV wint van Roda JC in het beker toernooi

Ondanks een ongebruikelijk record heeft PSV vanavond eenvoudig de volgende ronde van het KNVB Beker ...